Sep 5, 2011

BERBALDI AIR MATA SEMATA MATA 11JAM PUNYA CERITA.

sehingga sekarang masih terasa, sebak d dada berair d mata. merobek d jiwa, menghempas pintu hati yg duka lara. oh tuhan bantu lah hambamu ini, yg meratap tidak berhenti, hanya sesalan menjadi pengganti.

sapa dh tgk cghita satu liter air mata? byk pengajaran yg mengajar sebenarnya. mari kita kupas sebahagian mesej yg cuba d sampaikan melalui cerita tersebut.

nombo 1 : Hargai apa yg kita punya pada waktu ketika jam minit saat detik ini walaupon benda itu tidak penting mana bagi kita sebagaimana pentingnya cahaya suria kepada flora dan fauna.


nombo 2 : Belajar lah berterima kasih yakni bersyukur kerana kita harus tahu, walau sesengkek, sesakit, sehodoh, semalang mana pon kita, pasti ada mereka yg lebih tidak bernasib baik.


nombo 3 : Percaya lah tentang kuasa tuhan kerana Dia lah sebaik2 perancang dan Dia jugalah maha mengetahui. semua penyakit pasti ada penawar nya, kecuali mati. oleh sebab itu kita harus berusaha se usaha usaha nya kerana apa yg terjadi bukanlah sengaja d jadi kan. 


nombo 4 : Biarlah diri d basahi airmata sesalan kerana itu mengajar kita erti sebuah kehidupan. jangan keraskan hati dgn amalan tiruan semata inginkan segunung pujian. 


nombo 5 : tonton lah cerita One Litre of Tears jika anda mahu mengupas pengajaran cerita ini dgn lebih lanjut. cerita yg berdasarkan kisah benar seorang remaja berusia 15 tahun yg menghidap penyakit yg tidak dpt d sembuhkan melalui teknologi yg ada pada masa itu. 

memang berbaldi, berbesen airmata nenek aku ketika menonton cerita ini. dah 5 hari kitorang mandi, basuh pinggan, basuh kereta, pakai airmata yg masih ada. jimat dan produktif. HAHA!

dah, nak sambung blek menonton cerita apa yg ada, ketika cuti masih lagi berbaki beberapa hari seblom mula menyusahkan diri dgn hal2 duniawi.

7 comments:

Umie Artoqiemie said...

cite korea lah ni an?..

niknurizzati said...

cerita 1 litre of tears ni memang best. dah berpoloh kali sampai kan dah hafal lagu yang dorang koir kat skolah tuh.
bestt oo lagu tuh.

Lampu suluh. said...

umie! cite jepon. sedih!

jati! haha. starting xla sdeh. msok ep 4,5 mula la sedih yg amat!

meaw said...

nenek? errr.... nenek tengok cite jepun gak ke?tabik spring la..haha

Lampu suluh. said...

haah. haha

Elmoluya WutWut said...

macam wajib tengok je. cite baru cite lama?

Lampu suluh. said...

Cte lma dah awek! Tp aku pn br tgk. Haha