Nov 22, 2010

KRISIS Di PERTENGAHAN HIDUP.

esok paper. khamis paper. duit 50 tunai. balek 27. sehari 10 ringgit. lagi 5 hari.

negara kita mengalami krisis kewangan atau lebih spesifik d sebut economic crisis sekitar '97 hingga '98. hal ini d jangka akan berulang dlm hidup aku pada penghujung 2010 hingga awal 2011. kelihatan seperti crisis in a short-term tetapi ia akan berlanjutan jika tiada inisiatif daripada diri sendiri utk meningkatkan saving dan mengurangkan consumes. beberapa pihak telah mula mengambil tindakan dgn menyuntik kitaran ekonomi dgn melakukan investment dan menaikkan interest terhadap setiap pinjaman. oh mungkin sudah terlewat utk aku meminjam. oleh kerana duit d perlukan utk menjalankan kitaran perbelanjaan, bank d sekeliling kita akan membeli bon daripada org ramai. kerajaan akan cuba sedaya upaya utk mengalirkan wang dlm ekonomi dgn penjualan sekuriti dan bon supaya org ramai dpt memegang wang.

keyword Capital Gain (CG) terhadap pemilik bon ketika ini adalah begitu penting. mereka harus meneliti keadaan ekonomi sebelum membeli bon dan menjual nya. Speculation merupakan salah satu kaedah bagi mereka utk mendapatkan CG. CG bermaksud, buy low, sell high. peminat2 bon d luar sana akan menganalisis ekonomi supaya mereka mendapat peluang yang terbaek utk membeli dgn nilai serendah mungkin dan menjual kembali dgn nilai yg berganda2. seriously, memang menguntungkan.

Jadi saranan aku kepada anda, simpanlah duit d bank. jgn sorok bawah bantal, dlm lemari, dlm bra, blakang tong gas, atas kabinet dapur mahupun d mangkuk jamban. pasti duit anda xkan bertambah jika d tempatkan d tempat yg tidak sepatotnya. semakin banyak yg anda mampu simpan, semakin tinggi pulangan yg akan anda dpt. aku bukan bertugas sebagai promoter mahupon pemujuk, aku hanya mengulangkaji pelajaran. tima kaseh sebab membaca.

oh lagi satu. semalam aku mimpi Lisa Surihani masok meminang. mungkin petanda exam aku susah. jom tgk movie! study masih belom -.-''

5 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

apa kaitan lisa dengan exam susah?

errr..

Puteri Iqa Izyan said...

apa kaitan lisa dengan exam susah?

errr..

Lampu suluh. said...

hehe. xtau.

iszieylyanziy said...

hahah,,is sedang melalui saat gawat jugak ni,,hahaha,,dah simpan duit kat bank!! dah habis!! hahaha

Lampu suluh. said...

bagus2. simpan suma dlm bank! haha