Jul 31, 2010

TAHUKAH ANDA?


Lamanya x meng hopdetto ma beloggogo. Agak bizi dan ketiadaan mood utk memasuki alam maya kerana line macam sipot sedut! Lagipon aku terlalu rajin menyiapkan esemen yg d beri oleh lecturer sampai xdak masa nk ber blog. Ok, aku tipu. hoho.

Sementara dok tunggu mood datang bulan balik, aku nk kasi korang tahu. Nak tahu? hoho. Sape tanak tahu pon kena la amek tahu. Benda penting ni.

BOLA SEPAK PEMUSNAH HIDOP KU!

Haa, tragis x tajuk?? hoho. Ok meh aku terangkan serba sebanyak. Aku setat maen bola sejak aku masih bayi. Betol la, bola mama aku. hohoho. Eh2 jgn la pk len. Aku men bola ngn mama aku. Ala bola pelastik tu. Aku membesar dalam keluarga yg amat meminati bola. Haiseh. Apa yg aku lihat, apa yg aku tgk, sume bola je. hahah. Xla sampai begitu, cuma aku xsuka tgk laki yg xsuka maen bola padahal dia berkemampuan utk berbuat sedemikian. Xtau kenapa aku xpuas hati dulu2. hahaha.

Aku tidak sehandal Ronaldinho. Tidak selincah Messi. Tidak sehensem CR. Tidak sekuat Tevez. Tidak sekacak Kaka. Tidak setajam Villa. Tidak seskill Iniesta. Tidak seharum bunga yang mekar d tasik madu. hoho. Tetapi aku suka sgt maen sebijik bola yg d rebut ramai2 tgh padang padahal belambak lagi bola kt lua. ahahha. Mungkin ada dlm kalangan anda yg xpernah bermain bola. Anda tidak merasa kesenian nya. Anda tidak memahami peraturan nya. Anda tidak merasa keajaiban yg boleh berlaku. Anda tidak merasa salah satu nikmat dunia. Haa. Tapi xpe. Bola bukanlah segalanya. Aku nak cite sket akibat2 yg aku dpt sbb maen bola dengan penoh kesungguhan tanpa mengutamakan keselamatan. hoho.

Mula sekali yg aku masih ingat, tym aku darjah 2. First tym kuku aku tercabut sebab aku xpakai boot. Berlanggar dgn senior yg memakai boot kulit ori tym 2. hoho. Tapi bukanla suma kuku. Kuku ibu jari kaki je. Belah kiri, sebab aku ni kidal, sepak pon kidal, mcm Messi. ahah. Tym aku syok nk rembat, tetiba dia block, gedegang! Hamek kau. Ternaik kuku aku. haha. Sakit oo! Laju je darah mengalir keluar bersama titisan airmata seorang insan yg lemah. aiseh. Pastu aku insaf dh, maen je sentiasa pkai boot. Ingat nk cabut je kuku 2, tapi abah aku ckp bia dia lekang sendiri. Ada la dlm seminggu dua, pastu lekang la kuku malang tersebut. 

Pehtu tym aku darjah 6. Aku g Melaka tym ni, umah sedara aku. Kitorang pon g la maen bola. Sepak2 bodo je dpn umah dia. Kitorang pon menunjukkan la skill masing2 dgn bangangnya. Sekali tiba turn aku, mcm2 skill klua. Bangga xhengat la aku nih. Bila tiba d fasa akhir, aku nk pass balek kt sepupu aku, sekali tersepak tonjol daa. Bola dh la keras cm hanjeng, Pelepuk bunyi! Aku tgk kuku aku yg sama berdarah lagi. Aduuh sakitnya! Berdenyut je mlm 2. Xleh tido plak. Letak minyak angin 2,3 botol dh. Balut punya tebal. Tapi kesakitan masih terasa. Xlama lepas tu, ia lekang sekali lagi. Aku sgt sedih.. T_____T Pas2 dia tumbuh sekali lagi.. Tapi rupa dia xmcm kuku asal la. Mcm senget2 sket. hoho.

Lepas kejadian yg sama berulang, aku betol2 insaf. Sampai la tym aku form 4. Yang ni kesakitan yg paling ngeri yg pernah aku alami. Sekali lagi aku terlupa pakai boot. Apa lagi, memang kena la! Tapi tym ni KAYU yg masok dlm ibu jari kaki kiri aku. hoho. Kengkawan aku tau la story ni. Tambah2 diorang yg ada bersama2 ketika aku mencabut kayu itu sendiri menggunakan ketip kuku. Ha, kreatif x? hehe. Mula2 aku sepak bola, kuat tym 2, TUP bunyi! aku terjatuh. Tengok ibu jari kaki aku, berdarah. Tapi bukan kt kuku. Kt bawah kuku 2. Korang tau x? Yg tmpat ada bulu2 jari kaki sket 2. haha. Aku ingatkan kulit terkoyak biasa je. Aku buat donno je la. Tapi xleh men dh pas kena 2. Aku g basuh2 luka, g nek dorm. Letak minyak2 sket, pastu settle. Nak g mandi, jap lagi kena turun masjid lak. hoho. Tapi aku xleh jalan dgn elok. Ketika itu aku mula merasa pelik. Mcm ada benda je kt dalam ibu jari tapi xnmpak langsung kayu tu sebab dia tenggelam tros dalam isi. Agak besar la dan aku pon xtahu mcm mna sebenarnya dia masok. Tapi yg penting, memang pedih hati terhiris! uhhuhk. Aku g la sepital keesokan harinya, pas x-ray suma, aku tgk kt gmbor 2. Mcm ada benda  panjang dlm ibu jari kaki aku tu. Tapi doktor 2 buat kool je, bagi ubat tahan sakit ngn ubat sapu. Senang betol hidop. Yang sakitnya aku. hoho. Xpe la, aku pon ikot la arahan doktor 2. Makan ubat, sapu.. 2 minggu der, benda alah tu dlm ibu jari kaki aku. Kalo akar yg masok, rasa2 leh jadi pokok yg sehat dh. haha.. Selepas 2 minggu menderita, berjalan terhencot2, sampai kelua nanah dari tempat luka 2, aku mengambil inisiatif utk menjadi doktor! ahah. 

Suatu petang yg damai, ketika kawan lain sibuk bermain bola, aku hanya mampu melihat dari tingkap dorm yg menghala arah padang. Tergerak hati aku utk mengetip kuku tym 2. Aku pon potong la kuku dengan penoh khusyuk. Tiba kt ibu jari kaki kiri 2, aku pon belek la luka 2. Asal la xsembuh2 g. Aku pon cabut2 luka kering kt tepi2 luka 2, tiba2 aku ternampak ada benda hitam kecik melalui celah luka tu. Aku ketuk2 kt situ. Wow! keras. Xkan isi aku dh buruk kot! cuak dh aku. Pastu aku besarkan lubang luka tu pkai pengetip kuku tadi. Kira mcm korek2 la. Ngeri oo. Mcm cite SAW. haha. Makin jelas benda hitam 2.. Aku kepitkan, n goyang2. Terasa sampai ke kuku aku. Maknaynya kayu 2 masuk memanjang. Tapi dia bukan masok ikot kuku dpn, tapi isi bwh kuku 2.. Aku nk cite pon xbpe reti. Nanti kita jumpa aku tunjuk la cmne. hohoho. Ape tggu g, aku tau benda tu la yg buat ibu jari kaki aku 2 jadi berat, jadi bernanah, jadi xleh gerak sgt, jadi keras. Aku pon kepit dan cabut kua pelan2. Pergh, sakit la weh! Panjang lak an. Tahan napas je aku tym 2. Kua2 je KAYU cinabeng tadi ni, berlubang ibu jari kaki aku! Aiyoo ape la aku nk buat ni. Kwn aku amek Toslet, suluh kt dlm lubang 2. Nampak tulang tau. Haa, bes sgt. haha. Pastu aku g sepital laen plak, memang lembik la sebab xde isi dh kt ibu jari kaki aku 2. Dia cuci, tekan2, bagi kua air bisa. Pedih!! Sangat2 pedih. Aku ingat diorang nk tahan kt wad je, leh aku MC 2,3 hari. haha. Lepas dh kua kayu td, kejap je baek. Cepat je isi tumbuh. Sekarang dh ok. hoho. Cuma akibat kayu tadi masuk dlm, jadi dia telah merosakkan bahagian penumbuhan kuku aku tadi. So, kuku ibu jari kaki kiri aku tidaklah tumbuh dgn normal. Kuku ada, cuma bentuk dia laen sket. HAHA. Fuhh penat aku cerita..

Ada lagi sebenanya tym form 5 plak yg jadi.. Tapi aku xlarat nk taip dh. Nanti2 la plak ek. N yg tym form 5 2 la yg menyebabkan aku xleh maen bola balek smpai sekarang T____T .. Pape pon aku tetap bersyukur, xpenah nk patah riuk kt mana2. Cuma aku merindui kuku ibu jari kaki kiri aku yg asal. Moga kau berbahagia d sana. Cewaah. hehe. 2 jelah utk kali ni. Tulis byk2 pon korang xlarat nk baca kan. Aku tetap meminati bola walaupon byk mengundang malang kt aku. Bola, saya syg sgt2 kt awak. Bila la kita leh kapel balek. hoho. Aku boleh baek tapi melalui operation. Or mayb akan pulih, pada satu hari nanti. Ha, itu kita xtau la bila..

Pesanan ikhlas : Maen lah bola, tapi b careful k. Teroskan bermain selagi anda mampu. Tuan Meow2 injured. Dah gantung boot. Aku merindui saat ke kedai kasut, memilih boot bola.. T___T


4 comments:

miss3808 said...

bola:)

Aku Tom.Bukan Jerry. said...

alob (:

Affan Ruslan said...

peh, aku paling tak suka kalau main pakai kaki ayam, satgi ada pulak yg main pakai boot.
risau aku nk masuk rebut, kang die terpijak kaki aku, mau berlubang. hehe

syafawani said...

line mcm sipot sedut ehh? makan je la senang..ahaha